Arnon Grunberg

omdat ik nu eenmaal fan ben, dit keer niet één maar een hele rits citaten…:

“Mensen kosten tijd. Hoe kan hij hun dat duidelijk maken zonder onbeleefd te zijn? Jullie zijn lief en aardig, maar jullie kosten me te veel tijd.”

“Ze herinnert het zich nog goed, ze fietste naar huis na een driehoekige tas te hebben ontworpen en ze dacht: ik ben eenzaam. Ze belde Roland en hij zei: ‘Dat is heel naar voor je, maar op lange termijn is het niet slecht. Eenzaamheid is de voorwaarde voor ware productiviteit. Je moet ervan leren te genieten, net als van gember.’”

“Twee verschillende en uiteindelijk onverenigbare krachten werken op hem in. Wensen zou je kunnen zeggen, maar krachten is een beter woord. De behoefte om de mensen van zich af te duwen, hen als overbodige ballast overboord te gooien, en de behoefte hen voor altijd aan zich te binden, hen nooit meer los te laten.”

“Violet houdt niet van problemen. Ze begrijpt dat mensen problemen hebben, zijzelf heeft er ook wel eens last van, maar die problemen moeten niet te lang duren. Je kunt eraan verslaafd raken, ze kent vriendinnen die eraan verslaafd zijn geraakt. Ze kunnen nergens anders meer over praten dan over Het Probleem. “

“‘Wat biedt het de lezer?’ had hij gevraagd, ‘die zogenaamde hogere literatuur? Vermaak. Akkoord. Maar dat biedt het gros van de Hollywoodfilms eveneens. Inzicht? Maar zijn die inzichten niet op een andere, snellere, effectievere manier te verkrijgen? Wat is het nut van die zogenaamd hogere literatuur? Waarom moeten mensen dat lezen? Lijden ze niet al genoeg van zichzelf?’”

“‘Het destructieve karakter leeft niet vanuit het gevoel dat het leven levenswaard is, maar dat de zelfmoord niet loont.’”

 

uit ‘Huid en haar’ van Arnon Grunberg

Dit bericht werd geplaatst in citaten en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s