Houellebecq

1001004002610521

“We hadden dus niemand om uit te nodigen in onze luxevilla; niemand om samen een glas rioja mee te drinken en naar de sterren te kijken.Wat konden we dan doen? Dat vroegen we ons af terwijl we door de duinen liepen. Leven? Precies in zulke situaties, verpletterd door het gevoel van hun eigen onbeduidendheid, besluiten mensen kinderen te maken; zo plant de soort zich voort, zij het dan steeds minder.”

“Ongetwijfeld had ik in mijn betrekkingen met andere mensen de neiging gehad […] om de uitzichtloosheid van mijn toestand te overdrijven. Iets in mij wist dus, had altijd geweten dat ik uiteindelijk liefde zou vinden – ik heb het over gedeelde liefde, de enige die telt, de enige die ons inderdaad naar een andere waarnemingssfeer kan leiden, waar de individualiteit openbarst, waar de uitgangspunten van de wereld gewijzigd lijken en het voortbestaan ervan gerechtvaardigd.”

“[…]en eigenlijk leek het me logisch dat het uitwisselen van ideeën met iemand die je lichaam niet kent, die niet in staat is het ongelukkig te maken of juist vreugde te schenken, een onechte en uiteindelijk onmogelijke exercitie is, want wij zijn lichamen, wij zijn vóór alles, in de eerste plaats en bijna uitsluitend lichamen, en de toestand van onze lichamen vormt de ware verklaring voor de meeste van onze intellectuele en morele opvattingen.”

“Waarom zou je een lichaam blijven onderhouden dat door niemand wordt aangeraakt? En waarom zou je een leuke hotelkamer zoeken als je er in je eentje moet slapen? Na al die anderen die ondanks hun hoongelach en hun grimassen uiteindelijk waren gezwicht, moest ik me wel gewonnen geven: immens en bewonderenswaardig was beslist de kracht van de liefde.”

Uit ‘Mogelijkheid van een eiland’ van Michel Houellebecq

 

 

Dit bericht werd geplaatst in citaten en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s