oscar

IMG_4479

Toen ik wakker werd vanochtend, zag ik Oscar, mijn huisspin, aan het plafond naarstig aan het werk. Ik hield hem enige tijd in de gaten en zag dat hij druk bezig was zijn prooien veilig te stellen en zijn net verder uit te bouwen. Wat werkt hij hard, dacht ik, en moest meteen bij mezelf lachen om die gedachte. Meestal zit hij namelijk gewoon als versteend in zijn net en doet helemaal niks. Dat werken is dus relatief. Als je erover nadenkt werken dieren eigenlijk nooit erg veel. Wel hard misschien, maar nooit veel.

In de lagere school leerde ik al dat ook wij dieren zijn, zoogdieren meerbepaald. Maar wij werken wel veel. Ledigheid is in onze diergroep nauwelijks toegestaan. Het dier in ons verlangt er wel naar en soms geven we ons eraan over, maar dan slechts mondjesmaat en veelal stiekem. Ook bedacht ik me dat de spin werkt zonder dat een baas hem dat vertelt, zonder dat hij er geld voor krijgt. Hij werkt enkel voor wat hemzelf aanbelangt. Eten en een plek om te wonen, dat zijn zijn drijfveren. Bij de oermens was het niet anders. Hij jaagde, verzamelde vruchten, maakte vuur en zocht of bouwde een onderkomen. Dat was genoeg. Waarom is dat vandaag niet meer genoeg, vraag ik me af. Hoe zijn we zo kunnen afdwalen? Waarom lopen we als slaven achter het geld en onze bazen, waarom kunnen of mogen we niet meer niéts doen?

Aan de andere kant bezit de mens de gave voor creativiteit, die losstaat van het voorzien in voedsel en onderdak. Bij andere dieren komt creativiteit zeker ook voor, maar die is geloof ik meestal functioneel, met als doel het aantrekken van een partner, bewijzen dat men de beste kandidaat is voor het voortzetten van het ras. De zoektocht naar schoonheid en de creatie ervan lijkt bij de mens inmiddels louter op zichzelf te staan. Kunst om de kunst. Daarin verheffen we ons dus boven de andere dieren, of is dat wel zo? Zou het kunnen dat ook ónze creativiteit een oerdrang is, een kracht gemotiveerd door het verlangen gezien te worden door mogelijke partners, om onze meerwaarde in de pikorde te verwerven?

Is het, in dat geval, niet vreemd dat niet iedereen bezig is met het maken van kunst?

Dit bericht werd geplaatst in cursiefjes, schrijfsels en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

5 reacties op oscar

 1. Rob Alberts zegt:

  Anansi, mijn vogelspin, is vervelt en ziet er weer kunstig uit.

  Zij lijkt nog niet gegroeid.
  Maar dat komt later wel.

  Vriendelijke groet,

  Geliked door 1 persoon

 2. Rita Briers zegt:

  Goede beschrijving en opmerkingsgave van het werk van de dieren en getransponeerd op hoe wij leven

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s